Pozovite prijatelja u Club Live 100

Prirodna kozmetika: šta je i zašto treba da bude vaš izbor

Prirodna kozmetika: šta je i zašto treba da bude vaš izbor
Vodite računa o onome što jedete i pijete, jer želite da znate koje namirnice ulaze u vaš organizam.
 
Brine vas zagađen vazduh i ostali štetni faktori iz okoline.
 
Ali, da ste se ikada zapitali koje štetne supstance završavaju preko kože u vašem organizmu?
 
Industrijska kozmetika sadrži mnogo jeftinih sastojaka koji mogu imati izuzetni štetan uticaj na naše zdravlje. Kao što želimo da znamo šta se nalazi u onome što jedemo, tako bi trebalo i da budemo svesni šta to sve nanosimo na kožu.  Zašto, pitate?
 
Zato što je koža naš najveći organ i apsorbuje oko 60% onoga što na nju stavimo. Kada uzmemo u obzir samo ono što redovno koristimo (šampon, balzam, sapun, kupku, losion, mleko za telo, kremu za lice i ruke, šminku i sl.), dolazimo do u proseku 10 različitih kozmetičkih proizvoda dnevno. To znači da preko kože unesemo tokom dana preko 100 hemikalija.
 
Koža prosečne žene koja se svakog dana šminka tokom života upije oko 2 kilograma šminke. Deo toga su i ruževi za usne. A rezultati Kampanje za sigurnu kozmetiku od pre desetak godina su pokazali da 61% karmina popularnih brendova sadrži olovo.
 
Brojne studije takođe dokazuju štetnost mnogih sastojaka iz industrijske kozmetike na naše telo. Kada to imamo u vidu, jasno nam je da postoji ozbiljan rizik po naše zdravlje.
 
Sve ove podatke navodimo ne da bismo vas uplašili, već da biste razmislili o bezbednijim alternativama.
 
A jedna od njih je svakako i prirodna kozmetika.
 
Ako želite da saznate više o njoj i zašto je odličan izbor za svakoga ko se brine o svom zdravlju, nastavite da čitate.
 

Zašto je prirodna kozmetika dobar izbor?

 
Koncept prirodne kozmetike nije nikakva novotarija.

Stari Egipćani su, na primer, koristili maslinovo ulje, slatko bademovo ulje, lanolin i med za negu kože i kose. Stari Grci i Rimljani su koristili sve prednosti kamilice, između ostalog i za posvetljivanje kose.

Ideja prirodne i organske kozmetike je da priroda nudi sve što je potrebno kako bi naša koža izgledala zdravo i sjajno. Hemijske supstance ne podižu uvek nivo nege na viši nivo. Naprotiv. Većina njih može biti štetna za naš organizam.

Prirodni sastojci sa druge strane podržavaju prirodne procese regeneracije kože. Rade to nežno i na mnoge načine superiornije u odnosu na većinu sastojaka industrijske kozmetike.

Zahvaljujući prirodnim sastojcima, prirodna kozmetika stimuliše prirodne funkcije kože, za razliku od veštačkih sastojaka koji menjaju naše fiziološke procese i opterećuju kožu.  Pošto nude nežnu i zdravu negu, prirodni proizvodi su korisni za zdravlje vaše kože u bilo kojim godinama života.
 

Da li je prirodna kozmetika zaista prirodna?

 Da-li-je-priordna-kozmetika-zaista-prirodna.jpg

Oznake “organsko” i “prirodno”sve češće se koriste za različite proizvode, od šampona, preko krema i losiona za telo, do maskara. I dok su neki proizvodi zaista (barem delimično) prirodni, kod drugih je to uglavnom marketinški trik.

Police parfimerija su pune proizvoda čija pakovanja ne bi mogla da izgledaju prirodnije. Ali kad malo detaljnije pogledate, shvatićete da od sočnog manga na prednjoj strani nema ni traga. Umesto njega, tu je gomila hemikalija i veštački miris manga, koji simulira prirodni proizvod.

Pošto nažalost ne postoje industrijski standardi niti pravila za upotrebu termina “prirodno”, jedini način da budete sigurni u svoj izbor je da pažljivo čitate deklaraciju.

Prirodni proizvodi se sastoje od prirodnih sastojaka, poput biljnih ulja, prirodnih voskova i alkohola, biljnih ekstrakata i lekovitih eteričnih ulja, cvetnih voda, kao i visoko koncentrovanih biljnih esencija i aromatičnih sastojaka.

Prilikom kupovine proizvoda upoznajte se sa detaljnim spiskom sastojaka na poleđini. Po redosledu se od samog početka na spisak stavljaju oni sastojci kojih ima u najvećoj koncentraciji. Kako se približavate kraju spiska, dolazite do onih najmanje zastupljenih.

Pošto pored sastojaka ne stoji koncentracija, nećete moći da odredite tačan procenat zastupljenosti. Naš savet je da se fokusirate na prva tri sastojka, jer oni čine većinu onoga što se nalazi u proizvodu i važno je da su prirodni.

Takođe, na deklaraciji prirodnih proizvoda nećete pronaći ove štetne sastojke:
 

Parafin i petrolej

 
Iako toksični i kancerogeni, izuzetno su jeftini i upravo zbog toga prisutni u brojnim proizvodima za negu. Nastali kao nusprodukti tokom prerade nafte, ovi sastojci zatvaraju pore i deluju kao plastična folija, pa ometaju organizam da eliminiše toksine. Osim toga, začepljenje pora može dovesti i pojave akni. Uz to, dugo se zadržavaju na koži, jer ih je teško u potpunosti isprati, te kroz kožu dospevaju u organizam.

Petrolej na deklaracijama proizvoda možete naći pod nazivima: vazelin, mineralno ulje, petrolej, petrolatum, petroleum. Parafin se označava kao: parafin, tečni parafin, parafinsko ulje, parafinski vosak.
 

Ftalati

 
Reč je o grupa hemikalija koja je poznata i pod nazivom “endokrini disruptori”, jer remete hormonalni balans u telu. Mogu izazvati brojne neželjene posledice, posebno u osetljivim životnim razdobljima.
 

Parabeni

 
Ovo su konzervansi koji se dodaju većini proizvoda na bazi vode, kako bi se sprečio razvoj različitih bakterija. Ali, dok štite proizvode od bakterija, parabeni utiču, kao i ftalati, na hormonski balans. I oni se smatraju hormonskim disruptorima, jer oponašaju estrogen u organizmu. Osim što utiču na hormonski balans, mogu izazvati i iritaciju.

Na deklaracijama mogu imati različite prefikse (butyl, methyl, propyl), ali svi sadrže oznaku “paraben”.
 

Propilen glikol


Propilen glikol je bistra, bezbojna i slabo isparljiva tečnost, bez mirisa.

Koristi se, između ostalog, i kao rastvarač u proizvodnji boja za prehrambenu industriju, komponenta u lepkovima za prehrambenu industriju i sredstvo za podmazivanje za mašine u prehrambenoj, farmaceutskoj i industriji kozmetike.

U kozmetičkim proizvodima njegova uloga je otvaranje pora, kako bi ostali sastojci prodrli u kožu (zato je čest sastojak u vlažnim maramicama). Iako nije toliko štetan kao prethodno pomenuti sastojci, može da izazove iritaciju.
 

Mirisi

 
 “Očaravajući” mirisi proizvoda najčešće nastaju od toksičnih supstanci.
Napravljeni tako da prijaju našim čulima, kreme, sapuni i kupke imaju ovaj dodatak iz jednostavnog razloga - da prikriju neprijatan miris ostalih hemikalija koje se nalaze u sastavu proizvoda.

Jedna kap “mirisa” vas deli od mineralnog ulja (pomenuti derivat nafte) i proizvoda koji miriše kao vanila ili kokos. Efekti mirisa na koži su dugotrajni i mogu se osećati satima, što može da izazove problem ako vam je koža sklona alergijama.

Problem je i to što se oznaka “miris” u kozmetičkoj industriji koristi kao sveobuhvatan termin za brojne hemikalije. Bilo koja od čak 12.500 hemikalija koje kreiraju miris u kremama, sapunima i kupkama može biti sakrivena ispod ove oznake, jer proizvođači nisu u obavezi da na deklaraciji navedu koje su supstance u pitanju. 
 

Sintetičke boje

 
Kada se sledeći put oduševite bojom svog gela za tuširanje, imajte u vidu da to još jedan bespotreban toksin u kozmetici, jer se boje takođe uglavnom prave od naftnih derivata.
 

Sulfati

 
Na deklaracijama su sulfati najčešće pojavljuju pod oznakama SLS i SLES i veruje se da su kancerogeni. Mogu izazvati alergijske reakcije, a posebno su štetni za one koji imaju psorijazu ili neke druge probleme sa kožom.
 
Kada se sve ovo uzme u obzir, verujemo da se nameće pitanje:
 

Kako preći na prirodnu kozmetiku?

 Kako-preci-na-prirodnu-kozmetiku.jpg

Ako ste odlučili da pređete na prirodnu kozmetiku, nemojte zameniti svu kozmetiku odjednom.
 
Tranzicija treba da bude postepena, od jednog do drugog dela tela. Možete početi na primer sa kosom – promenite šampon, balzam i ostale proizvode za negu i stilizovanje. Ako promenite samo šampon, nećete videti rezultate, jer ostaje silikon iz proizvoda za negu.

Kada vam se kosa privikne, možete preći na lice i tako redom preko mleka i losiona za telo, krema za ruke do šminke. Budite strpljivi, jer će proći minimum mesec dana pre nego što primetite da se vaša koža i kosa regenerišu i izgledaju zdravije i sjajnije.

Posebno imajte strpljenja za svoju kosu koja može biti suva neko vreme, dok se ne oslobodi silikona,parabena i sulfata, a koža glave ne povrati balans u proizvodnji sebuma. Masnu kosu ćete možda prati malo češće, ali pošto su prirodni proizvodi blagi, ovo neće imati negativne posledice. Za sjaj kose upotrebljavajte prirodna ulja.

Ako imate problema sa kožom (poput akni), u prvo vreme će se stanje verovatno pogoršati. Konvencionalni proizvodi uglavnom samo maskiraju dublje probleme. Kada prestanete da ih koristite, koža će započeti proces isceljivanja i pokušaće da eliminiše bakterije i hemijske supstance iz svojih pora. Zato će vam na oko situacija izgledati gore.

Ali kada se koža očisti (otprilike posle 4 nedelje), vaše akne će se mnogo ređe pojavljivati, a možda i nestati u velikoj meri.

Takođe, nakon upotrebe prirodnih gelova za tuširanje i losiona za telo imaćete utisak da vam koža nije dovoljno hidrirana. Ali, to nije istina. Razlog za ovaj osećaj je to što prirodne sastojke koža jako brzo apsorbuje, pa ne ostavljaju onaj površinski sloj koji pogrešno tumačimo kao dobro hidriranje.
 

Da li je prirodna kozmetika skupa?

 da-li-je-prirodna-kozmetika-skupa.jpg

Prirodna kozmetika je napravljena uglavnom od prirodnih sastojaka, bez dodataka pomenutih štetnih sastojaka, mineralnih ulja i genetski modifikovanih biljnih vlakana.

Zbog načina i vremena potrebnog za proizvodnju, kao i rizika jer se sastojci uzgajaju bez veštačkih sirovina i pesticida, prirodni proizvodi se prodaju po višoj ceni od njihovih sintetičkih supstituta.

Uz to, troškovi čuvanja ovih proizvoda su veći. Rok trajanja, zbog nedostatka parabena i konzervansa, je kraći i to takođe utiče na cenu. Osim toga, i marketing je učinio svoje, pa i povećanje potražnje podiže cene.

Ali to ne znači da ne možete pronaći prirodnu kozmetiku po pristupačnim cenama.
 
Predstavljamo vam:
 

Zepter prirodnu kozmetika

 
Ono što Zepter kozmetiku čini posebnom je to što su svi naši proizvodi bazirani na čistim i efikasnim formulama proizvedenim u Švajcarskoj. Ove formule su dermatološki testirane i odobrene, čime se garantuju najveća bezbednost i efikasnost.

A u skladu sa trendovima i željama naših vernih kupaca, razvili smo i novu Zepur liniju. Inovativne formule primenjene u Zepur Natural liniji za negu kože sadrže 100% prirodne, biološki aktivne sastojke, bez veštačkih konzervansa i mirisa. 

Proizvodnja ZEPUR proizvoda počinje selekcijom potpuno prirodnih, čistih sirovina, pažljivo obrađenih tokom proizvodnje kako ne bi izgubili svoju biološku vrednost. Krajnji rezultat je linija za negu u kojoj nema opasnih hemikalija kao što su formaldehid, organohalogena jedinjenja ili dietil ftalat.

Uz to, proizvode iz ove kolekcije odlikuje i to što su:
 
 • hipoalergenski
 • bez alkohola
 • sa 0% silikona

U skladu sa propisima, proizvodi nisu testirani na životinjama. S obzirom da su hipoalergenski, što znači da ne sadrže supstance koje mogu da izazovu alergijsku reakciju, naši prirodni proizvodi za negu kože pogodni su za vrlo osetljivu, iritiranu (upaljenu) i suvu kožu, kao i za kožu sklonu alergijama.
 

ZEPUR Dnevna i noćna krema za lice

 
Poklonite više ljubavi vašoj koži kroz dodatnu zaštitu tokom dana i negu koja podmlađuje tokom noći. Kombinacija peptida, biljnih i voćnih ekstrakata bogatih antioksidantima u Zepur kremi za lice daće vašoj koži svež, mladalački izgled.

Krema sadrži 4 efikasna aktivna sastojka:
 
 • palmitoil izoleucin – alternativa lipofilerima – naša 100% prirodna antiejdžing formula koja vidljivo poboljšava gustinu kože i čini je jedrijom, glatkijom i čvršćom. Prisutni proteazomi dodatno stimulišu detoksikaciju kože, dajući joj svež izgled
 
 • triterpenski glikozid iz biljke Cantella asiatica (takođe poznate pod nazivom gotu kola) odgovoran je za obnavljanje kože. Dokazano je da Centella asiatica ima lekovita svojstva, jer blagotvorno deluje na kožu. Kada se primenjuje lokalno, omogućava izuzetno brzo zarastanje oštećenog tkiva uz minimalan ožiljak
 
 • ekstrakt Laminaria ochroleuca (smeđa morska trava) štiti kožu od oksidativnog stresa usled preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti. Ovaj “izvor energije” iz mora obezbeđuje antioksidante koji brane kožu od slobodnih radikala i podstiče proizvodnju kolagena i elastina, koji koži daju elastičnost i blistav izgled. Takođe, jača spoljašnji sloj kože – barijeru koja štiti kožu od gubitka vlage.
 
 • ekstrakt ploda Capparis spinosa blokira lučenje proinflamatornih medijatora, stvara prijatan osećaj i donosi olakšanje osetljivoj i hiperosetljivoj koži


Ova krema je najbolja kombinacija organskih ulja i biljnih ekstrakata i izuzetno je blaga i ugodna. Prijatna, nelepljiva galenska formula obezbeđuje potpuno prirodnu zaštitu kože.
 

ZEPUR Krema za ruke

 
Ruke su jedna od prvih zona na kojoj će se pojaviti znakovi starenja. Zato smo stvorili savršenu formulu koja štiti i obnavlja kožu vaših ruku. Ona će vam pomoći u borbi protiv starenja tamo gde se višak godina vidi ranije nego što ste očekivali.

Glavni sastojci Zepur kreme za ruke su:
 • prirodni alfa-bisabolol ekstrahovan iz kamilice koji deluje protiv iritacija
 
 • ekstrakt organskog runolista sa švajcarskih Alpa, sa moćnim antioksidantnim i antiejdžing efektima
 
 • fitoskvalan – lipid bez mirisa, osnovni sastojak hidrolipidnog filma kože. To je takođe i antioksidant sa protivupalnim svojstvima
 
 • bademovo ulje - lako se apsorbuje, bogato je vitaminima i mineralima, čini kožu mekom i glatkom kao saten. Pomaže koži da uspostavi balans između gubljenja vode i apsorbovanja vlage


Bogata, nemasna formula koja brzo prodire kroz površinu kože i daje osećaj ugodnosti i mekoće. Leči rane i sprečava upalu, deluje antioksidantno i štiti kožu, pružajući joj intenzivnu hidrataciju.
 

ZEPUR Losion za telo

 
Osetite moć i bogatstvo prirode sa samo nekoliko kapljica Zepur losiona za telo. Kompletna nega tela – sastojci bogati antioksidantima, moćni aktivni hidratantni sastojci, hranljiva organska ulja i organski ši puter daju vašoj koži blag i zdrav sjaj.
 
Glavni aktivni sastojci:
 
 • organski ši puter hidrira kožu, dok jedinjenje lupeol cinamat ima protivupalno dejstvo, jer pomaže koži koja je sklona aknama
 
 • ekstrakt Aloe vera smiruje iritiranu i upaljenu kožu i ublažava strije.
 
 • ekstrakt cveta runolista štiti od slobodnih radikala i sprečava starenje kože.
 
ZEPUR losion za telo sadrži i kofein, koji deluje protivupalno i protiv celulita, a pomaže i u eliminaciji toksina putem limfnog sistema.

Kao što vidite, nikada nije bilo lakše imati prekrasnu kožu, prirodnog sjaja. Korišćenjem naše nove linije za prirodnu negu, vaša koža će biti glatka, negovana i zaštićena.

A ako želite da ove izuzetne proizvode kupite, po povlašćenoj ceni, obavezno se učlanite u naš Club Live 100.
Priroda ima moć da vas ulepša, a na vama je da to otkrijete!

Postavio: 29.5.2019. 14:22:57 Zepter International | sa 0 komentara
Lepota i Zdravlje
Podelite na:

Kolačići

Ovaj sajt koristi 'kolačiće', koji treba da naše prisustvo na internetu učine pogodnim, efikasnim i bezbednim za korisnika, na primer, da ubrzaju navigaciju na sajtu i izmere učestalost pregleda i ukupnu navigaciju. 'Kolačići' su male tekstualne datoteke koje se čuvaju u vašem računaru, kako biste mogli da optimalno koristite našu onlajn prodavnicu. Napominjemo da se neki 'kolačići' prenose sa našeg servera u vaš računar - to su 'kolačići sesije'. Ovi 'kolačići' se automatski brišu iz vašeg računara na kraju sesije pretraživanja Pravila oko 'kolačića'.