Pozovite prijatelja u Club Live 100

Šta je hijaluronska kiselina i kako utiče na vašu kožu?

Šta je hijaluronska kiselina i kako utiče na vašu kožu?

Hijaluronska kiselina - blagotvoran sastojak ili dobar marketinški trik kozmetičke industrije?

Ne možete da se ne zapitate, kada skoro svaka reklama za kreme protiv bora ističe baš ovaj sastojak. Istovremeno, časopisi posvećeni lepoti i zdravlju bombarduju vas oglasima za tretmane hijaluronskom kiselinom, koji obećavaju “peglanje” bora i podmlađivanje kože.

Ali, da li je zaista toliko delotvorna kao što tvrde?

Hajde da zajedno otkrijemo.

Šta je hijaluronska kiselina?


Sta-je-hijaluronska-kiselina.jpg

Pre samo 10 godina je termin “hijaluronska kiselina” bio nepoznat potrošačima (osim možda pacijentima koji boluju od artroze), dok je danas neizostavan termin u tekstovima i reklamama za anti-aging proizvode. A šta je to zapravo?

Hijaluronska kiselina (HA) je lubrikant, bistra supstanca koju telo samo proizvodi, kako bi zadržalo kolagen, povećalo vlagu i obezbedilo elastičnost i fleksibilnost tkivu. Njeno prisustvo je ustanovljeno kod praktično svih živih organizama, a naša koža sadrži oko 50% hijaluronske kiseline iz tela.

Osim što je prisutna u našem telu (najviše u očima, zglobovima i koži), možete je pronaći i u hrani. Reč je o potpuno prirodnoj i bezbednoj supstanci, koja je zapravo vrsta šećera (glikozaminoglikan) - veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata koji imaju sposobnost da zadrže ogromnu količinu vode.

Dermatolozi i drugi lekari je preporučuju jer zbog te svoje sposobnosti poboljšava teksturu i izgled kože, smanjuje bolove u zglobovima i pomaže u eliminaciji drugih simptoma koji se povezuju sa starenjem.

Osim u proizvodima protiv bora, koristi se i u preparatima za zglobove, kapima za oči i balzamima za usne. 

Hijaluronska kiselina koja se upotrebljava u ovim proizvodima može biti životinjskog porekla (dobija se iz kreste petla) ili rezultat biofermentacije (bakterijska fermentacija). Da bi se postigla stabilnost i duže zadržavanje mora da prođe malu hemijsku promenu (metod međusobnog povezivanja) pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima. U suprotnom, kao nemodifikovana hijaluronska kiselina, u ljudskom telu bi ostala samo nekoliko dana.

S obzirom na njeno prirodno poreklo, prilično je nizak rizik za pojavu alergijskih reakcija i iritacije prilikom upotrebe proizvoda koji je sadrže.


A zašto je hijaluronska kiselina dobra za lice?


zasto-je-hijaluronska-kiselina-dobra-za-lice.jpg

Tokom godina, koža gubi elastičnost. Do toga dovode i: 
 
  • izloženost UV zracima koji uništavaju kolagenske veze 
  • disbalans hormona 
  • stres 
  • štetne životne navike poput pušenja 
  • drastičan pad koncentracije i kvaliteta HA u koži

Naime, mlada koža sadrži visok procenat  hijaluronske kiseline, ali kako starimo, telo gubi mogućnost održavanja jednakog udela hijaluronske kiseline u svom sastavu (to se kontiniurano dešava već od 30. godine života). Zbog toga je količinu hijaluronske kiseline neophodno nadomestiti promenama u ishrani i spoljnim unosom kroz preparate i tretmane. 

Ova hidrofilna supstanca ima sposobnost da za sebe vezuje i u dubokim slojevima zadržava molekule vode - 1 gram je u stanju da veže za sebe čak 6 litara vode. Osim što hidrira kožu, oporavlja kolagenske veze i sprečava njihovo propadanje, ona i hrani ćelije, učestvuje u njihovom rastu i ispunjava međućelijske prostore, što tkivu kože daje volumen, čvrstinu i glatkoću. 

Dakle, hijaluron je neophodan našem licu jer takozvanom unutrašnjom hidratacijom doprinosi da naša koža izgleda mlađe, svežije, zdravo i sa manje bora.

Važna prednost hijalurona u odnosu na neke druge sastojke je to što je, kao što smo pomenuli, prirodni sastojak kože, pa ga možete koristiti čak i ako ukoliko imate izrazito suvu kožu ili ekcem. I to bez bojazni da ćete nadražiti svoju osetljivu kožu. Čak će i masna i mešovita koža dobro odreagovati na hijaluronsku kiselinu. 

Proizvodi sa ovom supstancom se mogu kombinovati sa drugim anti-age kremama, sredstvima za sunčanje i  lekovima za uklanjanje akni, bez straha da će doći do pojave neželjenih efekata. A to je svakako dodatni razlog da hijaluronska kiselina dobije mesto u vašoj dnevnoj beauty rutini.
Hijaluronska kiselina u hrani

Ako želite da podstaknete stvaranje hijaluronske kiseline prirodnim putem, obratite pažnju na unos vitamina i minerala koji povećavaju stvaranje hijaluronske kiseline i neophodni su za sintezu kolagena, poput:
 
  • magnezijuma (zeleno povrće - spanać, brokoli, kupus i grašak, banane, kruške, jabuke i jagode)
  • vitamina C (citrusno voće, paprike, kupus, paradajz, karfiol)
  • cinka (kokos, kikiriki, pasulj, meso) 

Budite sigurni da ako promene u ishrani dopunite proizvodima na bazi hijaluronske kiseline, rezultati neće izostati.

A sada kada smo se uverili da je potpuno bezbedna i delotvorna, ostaje da vidimo:


Kako da koristite hijaluronsku kiselinu?


Čista hijaluronska kiselina se ne može koristiti protiv bora, jer zadržava do 1000 puta više vode od svoje težine. U prevelikoj koncentraciji, učinila bi kožu previše vlažnom. Takođe, za efikasnost tretmana bitna je veličina molekula ove supstance. Pošto su previše veliki da bi uspešno prodrli u kožu, za potrebe anti-againg preparata koristi se uglavnom so hijaluronske kiseline zato što ima sitnije molekule, a ista dejstva.  

Evo najčešćih oblika upotrebe hijaluronske kiseline u kozmetičkoj inudstriji:


Hijaluronska kiselina u ampulama


Na tržištu se mogu pronaći ampule hijaluronske kiseline (zapravo njen rastvor), koje dovode do stabilizacije elastičnih vlakana, stimulišu njihovo obnavljanje i štite ćelije od slobodnih radikala. 

Upotrebom ampula ćete smanjiti pojavu bora i podmladiti izgled lica. Iako nude laganu hidrataciju, nije preporučljivo da ovaj tip tretmana uvrstite u svakodnevnu negu. Koristite ih povremeno, nanošenjem dve do tri kapi na čisto i oprano lice. Nakon što ih koža upije, nanesite hidrantnu kremu ili kremu sa aloja verom za lice.


Hijaluronski fileri


Fileri su jedan od najpopularnijih oblika upotrebe hijaluronske kiseline, a koriste se u dve osnovne svrhe:
 
  • povećanje usana
  • popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom

Pošto bore nastaju na mestima gde je koža iz različitih razloga izgubila vlažnost i elastičnost, hijaluronska kiselina se injekcijama ubrizgava pod kožu. Ovakvim punjenjem mehanički se utiče na smanjenje bora, a kiselina podstiče dalji razvoj kolagena čime se odlaže pojava novih bora.

Hijaluronski fileri se najčešće koriste za tretman bora oko usana, a efekat ovakvog tretmana traje oko 2 godine, mada je preporučljivo ponavljati ga na 6 meseci.


Krema sa hijaluronskom kiselinom


Jedan od najšeće korišćenih proizvoda sa hijaluronom su upravo kreme, koje hrane i štite kožu, omogućavajući joj hidrataciju, elastičnost i blagi lifting.

Krema prodire u dublje slojeve kože, revitalizira je, poboljšava teksturu i tonira kožu. Možete je koristiti bez obzira na tip kože, mada su za masnu kožu preporučljivije one sa manjim procentom hijaluronske kiseline.

Ove kreme se lako razmazuju, a koža ih lagano upija, bez masnih tragova nakon korišćenja. Nanesite je na čistu kožu lica i umasirajte je nežnim, kružnim pokretima. Birajte one koje odlikuje što prirodniji sastav, bez parabena i parafina, jer štetni i agresivni sastojci mogu poništiti pozitivan učinak hijalurona. 


Hijaluronska kiselina serum


Serumi sa hijaluronskom kiselinom su odličan izbor za vas ako želite vidljivo podmlađenu kožu, posebno ako vam je koža suva. Vrlo brzo ćete primetiti ublažavanje finih linija i sitnih bora, dok će za one izraženije biti potrebno mesec do dva.

Kada koristite serum, sačekajte minimum 15 minuta pre sledećeg koraka u svakodnevnoj rutini. U tom periodu će se serum apsorbovati i dati najbolje rezultate. 

Ako želite da ubrzate ublažavanje bora, kombinujte serum sa hijaluronskom kiselinom sa serumom sa vitaminom C, jer će u kombinaciji podstaći proizvodnju kolagena, smanjiti tamne mrlje, bore i druge tragove starenja kože.

Iako je rezultate moguće videti brzo, za dugoročan efekat i smanjenje dubokih bora neophodno je redovno korišćenje seruma sa hijaluronom kao podloge za nanošenje drugih prozvoda na lice.

A kako da budete sigurni da ste odabrali najbolji serum? Lako. Odaberite HYDRO-LIFTING SERUM PROTIV BORA - SWISSO LOGICAL.

Swisso Logical hidro-lifting serum je kombinacija bogata vrhunskim aktivnim sastojcima za učvršćivanje kože (Bio-mimetički peptidamatrixyl i hijaluronska kiselina) i inovativnim sredstvima protiv bora. Hidro-lifting serum ne samo da učvršćuje kožu, već i ublažava postojeće bore i čini kožu otpornom na pojavu novih bora.

A ako se već danas BESPLATNO učlanite u Club Live 100 dobićete ovaj izuzetno delotvorni serum do 20% nižoj ceni. 

Ne želite da propustite priliku da po izuzetno povoljnoj ceni kupiti proizvod koji će u vrlo kratkom periodu ublažiti bore i podariti vam zdraviju i sjajniju kožu, zar ne? 

Postavio: 21.5.2020. 12:04:09 Zepter International | sa 0 komentara
Lepota i Zdravlje
Podelite na:

Kolačići

Ovaj sajt koristi 'kolačiće', koji treba da naše prisustvo na internetu učine pogodnim, efikasnim i bezbednim za korisnika, na primer, da ubrzaju navigaciju na sajtu i izmere učestalost pregleda i ukupnu navigaciju. 'Kolačići' su male tekstualne datoteke koje se čuvaju u vašem računaru, kako biste mogli da optimalno koristite našu onlajn prodavnicu. Napominjemo da se neki 'kolačići' prenose sa našeg servera u vaš računar - to su 'kolačići sesije'. Ovi 'kolačići' se automatski brišu iz vašeg računara na kraju sesije pretraživanja Pravila oko 'kolačića'.