Pozovite prijatelja u Club Live 100

Losos sa senfom i začinskim biljem i dalmatinsko varivo

Losos sa senfom i začinskim biljem i dalmatinsko varivo
U vreme Božićnog posta, javlja se dilema koje jelo je posno, a koje nije.

Da li i Vi imate osećaj da izbor posnih jela nije tako veliki i da svaki dan jedemo isto? Srećom, ovo je samo zabluda. Kada su u pitanju posna jela izbor je raznolik i izuzetno ukusan. Jedno od posnih jela koje će oduševiti sve goste za vašom prazničnom ili slavskom trpezom je i Losos sa senfom i začinskim biljem i dalmatinskim varivom.

Losos-sa-senfom-i-zacinskim-biljem-i-dalmatinsko-varivo-recept-(2).jpg

Prilikom pripreme ovog jela na Zepter način, ne koristi se dodatno voda, ulje, so.... Ali, to ne znači da jelo na kraju nema ulja i nije dovoljno začinjeno, već samo da je ulje ostalo hladno ceđeno, koje smo dodali nakon pripreme, ali nije bilo zagrevano. So dodajemo na kraju, a priprema kuvanja bez vode podrazumeva da sve hranljivo iz namirnica ostaje u njima, a ne u vodi u kojoj smo kuvali, a koju kasnije prospemo.

Za pripremu ovog jela za 4-6 osoba, potrebno je:
 
za losos:
 
  • file lososa u komadu (oko 1 kg)
  • 1 limeta
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica meda
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice sitno seckanog svežeg peršun lista
  • 1 kašičica sitno seckane sveže mirođije
  • himalajska so, biber
  • 50-70 ml maslinovog ulja

Priprema-Lososa-sa-senfom-i-zacinskim-biljem-i-dalmatinskm-varivom-(1).jpg

za dalmatinsko varivo:
 
  • 3-4 veze sveže blitve
  • oko 1 kg crvenog krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • sok pola limuna
  • himalajska so, biber 
  • malo maslinovog ulja


za sos od avokada:
 
  • 1 manja glavica luka
  • 1 ljuta papričica
  • 1 avokado
  • sok pola limuna
  • himalajska so, biber
  • malo maslinovog ulja
 
Dalmatinsko-varivo-sa-lososom-u-senfu-(1).jpg

za salatu:
 
  • 300 g mix salata
  • šaka suve brusnice
  • malo koštunjavih plodova (lešnik, badem, indijski orah...)
  • 1 jabuka
  • himalajska so, biber
  • 1 ravna kašičica senfa
  • sok pola limuna
  • maslinovo ulje
 

Način pripreme:


Priprema lososa:
 
  • Stranu mesa lososa prekrijte providnom folijom, okrenite ga kožom na gore i skinite krljušt i ceo file dobro operite i izvadite kosti
  • File lososa stavite u plitku Zepter posudu, odozgo stavite nekoliko koluta limete i malo mirođije, poklopite i pecite 20 minuta na 90 stepeni, bez otkrivanja posude. (Vreme merite od kada kazaljka na Zepter poklopcu uđe u zelenu zonu)
  • Dok se priprema losos, pripremite preliv.
  • U činiji pomešajte sitno iseckan peršunov list, mirođiju, protišnjen beli luk, senf, med, limunov sok, so, biber i maslinovo ulje.
  • Gotovog lososa premestite na tanjir za serviranje i premažite pripremljenim prelivom.

Priprema sosa od avokada:
 
  • U MixSy posudu stavite luk, papričicu, avokado, limunov sok, so, biber i malo maslinovog ulja, pa sve dobro izmiksajte i do serviranja odložite u VacSy posudi.  
 
Priprema dalmatinskog variva (salate sa blitvom):
 
  • Oljuštite i iseckajte krompir na kockice, stavite ga u činiju sa hladnom vodom.
  • Luk isecite na rebarca, a blitvu očistite od stabljiki i isecite na krupnije „rezance“.
  • Nakon toga, dodajte rešetkasti deo u koji ste stavili blitvu, poklopite i pojačajte na 120 stepeni i kuvajte narednih 5 minuta.
  • Isključite ceo sistem i ostavite da se kuva još 5 minuta, a onda u činiju za serviranje stavite pripremljeni krompir, blitvu i sve začinite limunovim sokom, solju, biberom i maslinovim uljem.

Losos-sa-senfom-i-zacinskim-biljem-i-dalmatinsko-varivo-u-Zepter-porcelanu.jpg

Priprema salate:

 
  • U činiju za salatu stavite mix salata, jabuku iseckanu na kriške, suvu brusnicu i koštunjavo voće, pa sve prelijte prelivom koji se pravi tako što se pomeša maslinovo ulje, senf, limunov sok, so i biber.

Prijatno!
 

Postavio: 18.12.2019. 14:42:53 Zepter International | sa 0 komentara
Zepter Kuhinja
Podelite na:

Kolačići

Ovaj sajt koristi 'kolačiće', koji treba da naše prisustvo na internetu učine pogodnim, efikasnim i bezbednim za korisnika, na primer, da ubrzaju navigaciju na sajtu i izmere učestalost pregleda i ukupnu navigaciju. 'Kolačići' su male tekstualne datoteke koje se čuvaju u vašem računaru, kako biste mogli da optimalno koristite našu onlajn prodavnicu. Napominjemo da se neki 'kolačići' prenose sa našeg servera u vaš računar - to su 'kolačići sesije'. Ovi 'kolačići' se automatski brišu iz vašeg računara na kraju sesije pretraživanja Pravila oko 'kolačića'.