ŠTA JE KOLOR SVETLOSNA TERAPIJA

BOJA JE SVETLOST I SVETLOST JE BOJA

Sunce emituje svetlost različitih frekvencija. Frekvencije svetlosti mogu se razdvojiti procesom koji se zove refrakcija. Kada svetlost prođe kroz kristalnu prizmu, ona se prelama i deli na sedam boja sunčevog spektra. Svaka boja ima sopstvenu frekvenciju.

Ako razdvojene boje propustimo kroz drugu prizmu, ponovo ćemo dobiti belu svetlost. Prvi naučnik koji je demonstrirao ovaj fenomen krajem XVII veka bio je Isak Njutn, veliki britanski fizičar.

TALASNE DUŽINE I FREKVENCIJE SVETLOSTI

Smatra se da se energija prenosi u talasima. Rastojanje između dva talasa naziva se talasna dužina, a broj oscilacija talasa u jednoj sekundi naziva se frekvencija. Što je veća talasna dužina, frekvencija je niža. Svaka boja ima svoju karakterističnu frekvenciju i talasnu dužinu, pa stoga ima i svoje karakteristične efekte.

Ljubičasta ima najmanju talasnu dužinu, a crvena najdužu. Iza ljubičaste boje nalazi se ultraljubičasta, koja je nevidljiva za ljudsko oko, ali ona može da prođe kroz kožu. Ultraljubičasta boja daje našoj koži preplanuli izgled i ubija bakterije. Na suprotnoj strani spektra, najveću talasnu dužinu ima crvena boja. Iza crvene je infracrvena, a zatim slede mikrotalasi, radarski, radio i televizijski talasi, koji su nevidljivi za ljudsko oko.

Crvena, narandžasta i žuta imaju veće talasne dužine i izgleda da brže dopiru do oka nego boje sa drugog dela spektra. S obzirom da ove boje asociraju na vatru i sunčevu svetlost, nazivamo ih toplim bojama.

Zelenu, plavu i ljubičastu smatramo hladnim bojama. Putuju u kraćim talasima, pa im je potrebno više vremena da stignu do našeg oka. One asociraju na more, reku, nebo, zimsko jutro.

Svaka topla boja ima svoju komplementarnu hladnu boju: crvena – plavu, narandžasta - indigoplavu, žuta – ljubičastu, zelena - crvenu (ciklama-crvenu).

BIOPTRON svetlost je polarizovana; elektromagnetni talasi polarizovane svetlosti osciliraju samo u paralelnim ravnima, tako da ova svetlost duboko prodire u tkivo. Ona ne sadrži ultraljubičaste zrake i prilikom tretmana ne dolazi do značajnog oslobađanja toplote. BIOPTRON aparati za svetlosnu terapiju su bezbedni za upotrebu, jer nema neželjenih efekata.

Cilj kolor i svetlosne terapije je tretiranje uzroka bolesti, a ne simptoma, tj. stvaranje ravnoteže u organizmu stimulisanjem određenih fizičkih i emotivnih stanja.

BIOPTRON set kolor filtera bazira se na 2 principa kolor terapije: delovanju bioinformacijama na akupresurne tačke i stimulaciji čakri. Terapija deluje blagotvorno koristeći:

  • svetlost
  • 7 filtera u boji koji sadrže bioinformacije
  • 3 kozmetičko-terapeutska proizvoda koji sadrže bioinformacije: Light Fluid (losion), Balancing Gel (gel), Crystal Cream (krema)

BIOPTRON kolor svetlosna terapija je blaga, bezbedna i efikasna. Ona vaš stimuliše blistavim bojama i dragocenim mirisima i ekstraktima sa bioinformacijama koji su sadržani u njenim kozmetičkim proizvodima.

KOLOR TERAPIJA DELOVANJEM NA ČAKRE

Zdravlje zavisi ne samo od ravnoteže naših fizičkih, već i emotivnih, mentalnih i duhovnih potreba. Princip kolor terapije delovanjem na čakre bazira se na pretpostavci da su boje povezane sa sedam glavnih čakri, spiritualnih centara našeg organizma koji se nalaze duž kičme. Čakre su nalik spiralama energije i svaka od njih odnosi se na određenu zonu na telu.

Reč „čakra" na sanskritu znači „točak". Smatra se da čakre čuvaju i distribuiraju energiju. Postoji sedam čakri i svaka od njih povezana je sa određenim organom ili sistemom u organizmu.

Svaka čakra ima svoju dominantnu boju i eventualni poremećaj njene ravnoteže može imati posledice po naše zdravlje. Primenom odgovarajuće boje, dolazi do poboljšanja i uspostavljanja ravnoteže.

OTKRIJTE SNAGU BOJA

1. CRVENA

Crvena je najhrabrija od svih boja i predstavlja vatru, toplotu, krv, strast, snagu volje, opstanak, bes, temperament, opasnost i uništenje. Ona podiže nivo energije, podstiče na kretanje, momentalnu reakciju, strast. Crvena boja vezuje se za baznu čakru koja povezuje našu energiju sa Zemljom.

2. NARANDŽASTA

Narandžasta je topla boja koja stvara osećaj sreće, zdravlja i dobrog raspoloženja. Ona podstiče fizičku energiju i mentalne sposobnosti. To je i boja kreativnosti i sposobnosti adaptacije. Narandžasta je boja sakralne čakre, koja upravlja kreativnom životnom snagom i energijom.  

3. ŽUTA

Žuta je boja intelekta i opažanja. To je boja ličnosti i ega, govori o stavu prema samom sebi i  sopstvenoj vrednosti. Ona podstiče na jasno razmišljanje, objektivnost, bistrinu, samouverenost i šarm. Žuta predstavlja treću čakru, odnosno solarni pleksus, mesto gde se rađaju samopouzdanje, identitet i snaga ličnosti.

4. ZELENA

Zelena je boja ljubavi, napretka, razvoja, plodnosti, nade, ravnoteže i novog života. Ona umiruje i stišava, pa pomaže protiv stresa. Zelena je takođe boja srčane čakre, koja podstiče na ljubav, saosećajnost i ljubaznost.

5. PLAVA

U nekim emotivnim stanjima, plava psihološki deluje umirujuće više nego zelena boja. Pomaže kod meditacije i duhovne ekspanzije, jer opušta i otvara um. Plava podstiče mentalni razvoj i to je boja istine, odanosti, spokojstva i iskrenosti. Povezana je sa grlenom čakrom i predstavlja pronalaženje sopstvenog mišljenja i istine.

6. INDIGOPLAVA

Indigoplava je boja discipline, organizacije, vere i efikasnosti. Takođe se smatra da pomaže u otklanjanju emotivnih stanja zavisnosti. Podstiče nas da se suočimo sa svojim strahovima, podstiče napredak i inspiriše samoodgovornost. Indigoplava je boja čakre trećeg oka, koja otvara um ka informacijama izvan naših pet čula i materijalnog sveta.

7. LJUBIČASTA

Ljubičasta boja ima najkraću talasnu dužinu i povezana je sa samospoznajom i duhovnošću. Oduvek se smatrala za boju koja oporavlja, jer podstiče spajanje ega i duha. To je boja sedme i poslednje čakre, tzv. krunske čakre, koja predstavlja svest.