Pozovite prijatelja u Club Live 100

Šta je u vazduhu?

Šta je u vazduhu?

Čovek dnevno pojede 1 kg hrane, popije 2,5 kg tečnosti i udahne više od 15 kg vazduha. Mi vodimo računa o hrani koju jedemo i vodi koju pijemo, ali retko razmišljamo o vazduhu koji udišemo.

Svi udišemo kiseonik, koji se u ćelijama našeg organizma sjedinjuje sa ugljenikom i stvara se ugljen-dioksid. Kada izdišemo, izbacujemo ugljen-dioksid. Drveće ga apsorbuje i uz pomoć sunčeve svetlosti, pretvara ugljenik u molekule celuloze koji ostaju u drvetu.

Drvo će porasti, uginuti i istruliti. Tokom truljenja, atomi ugljenika će se osloboditi i vratiti u atmosferu u vidu ugljen-dioksida, koji će u procesu fotosinteze biti iskorišćen za stvaranje kiseonika. Ovaj novi molekul kiseonika udahnuće vaš prapraunuk.

Da li će to biti isti molekul kiseonika koji ste vi udahnuli godinu dana ranije?

I da i ne.

Njegovo poreklo može se pratiti unazad do atoma koji su nekada prošli kroz vaše telo. Međutim, novi molekul će takođe sadržati tragove svih zagađivača s kojima je ikada došao u kontakt.

Zagađivači vazduha su dim, gar, ugljen-monoksid, sumpor-dioksid, prašina i ostale materije koje su štetne za zdrav život na Zemlji.

Većina zagađivača nastali su od sagorevanja biomase (biološki materijal koji potiče od biljaka) ili fosilnih goriva (ugalj i benzin).

shutterstock_1261365838.jpg

Evo nekih činjenica o zagađivačima vazduha:

Ozon je gas koji se sastoji od tri atoma kiseonika i javlja se u gornjim slojevima atmosfere i pri zemlji. On može biti dobar ili loš za čoveka, zavisno od toga gde se nalazi. Kada se nalazi u ili iznad stratosfere (viši sloj atmosfere, 8 – 18 km iznad površine zemlje), ozon formira veoma važan zaštitni ozonski sloj, koji nas štiti od štetnih ultravioletnih zraka iz sunčeve svetlosti. Međutim, ozon takođe može da deluje kao zagađivač kada se formira pri zemlji, u reakciji zagađivača (na primer, izduvni gasovi od automobila) i sunčeve svetlosti.  Glavni sastojak smoga je ozon, koji izaziva osećaj pečenja u plućima kada ga udahnemo i može da dovede do astmatičnog napada.

Azotni oksidi: azot-dioksid (NO2) i azot-monoksid (NO) su zagađivači koji nastaju kao indirektna posledica sagorevanja, u reakciji azota i kiseonika iz vazduha. Zagađenje azotnim oksidima potiče od automobilskih motora i elektrana i značajno doprinosi formiranju kisele kiše, ozona i smoga. Azotni oksidi su takođe „indirektni gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte“ (oni doprinose globalnom zagrevanju, jer stvaraju ozon, koji spada u gasove koji izazivaju efekat staklene bašte).
Dok azot-dioksid nastaje u prirodi za vreme oluje i tokom bakterijskih procesa vezanih za rast i truljenje biljaka, njegov najveći izvor su ljudske aktivnosti - sagorevanje fosilnih goriva, kao što su ugalj i gas. Iz svemira se može videti da se azot-dioksid akumulira uglavnom oko velikih gradova i industrijskih zona.

Čestice: To je gar koji se taloži i čini da zgrade postaju crne i koji takođe stvara poteškoće sa disanjem. U gradovima, većina čestica potiče od izduvnih gasova od saobraćaja.

shutterstock_1261365844.jpg

Čestice različite veličine često se označavaju engleskom skraćenicom PM, nakon koje stoji određeni broj npr. PM10 i PM2.5 čestice. Da bismo saznali da li je naše zdravlje ugroženo zbog zagađenog vazduha, možemo da proverimo Indeks kvaliteta vazduha (AQI), kao i prognozu kvaliteta vazduha.


Koliko daleko zagađen vazduh može da putuje od svog izvora?


Iz svemira se vidi kako se zagađenje premešta preko okeana sa jednog kontinenta na drugi. Na primer, velike količine aerosola (mikroskopske čestice koje se nalaze u atmosferi) industrijskog porekla i dim od sagorevanja drveća ili vegetacije mogu da putuju sa jedne na dugu stranu globusa.

Postajemo bolesni jer udišemo zagađen vazduh i to je uzrok mnogih smrtonosnih oboljenja. Povezanost između zagađenog vazduha i lošeg zdravstvenog stanja je zastrašujuća. Vazduh lošeg kvaliteta u našem domu i u kancelariji ne samo što doprinosi i dovodi do razvoja infekcija i hroničnih bolesti pluća, kao što je astma, već i potencijalno povećava rizik od raka pluća, moždanog udara i infarkta. A dodajmo tu i glavobolju, zapušen nos, mučninu, suvu kožu i problem sa suvim očima.


Šta mogu da učinim da bih smanjio/la vazdušno zagađenje?

Kao što vidimo, zagađenje dovodi do različitih problema u različitom obimu; to nije pojedinačan problem, već više različitih problema. Generalno gledano, za rešavanje problema zagađenog vazduha primenjuju se razna tehnološka rešenja, zakoni i propisi, a potrebne su i promene u ljudskom ponašanju.

Već sada počnite da radite 8 jednostavnih stvari da biste nešto promenili:
 
 • štedite energiju
 • štedite vodu
 • manje koristite automobil
 • prestanite da pušite
 • ne spaljujte đubre
 • smanjite upotrebu hemikalija
 • smanjite, ponovo koristite i reciklirajte
 • koristite filtere za vazduh
 

Kako možete da zaštitite svoje zdravlje od zagađenog vazduha?

Zagadjenje-vazduha-Zepter-Therapy-Air.jpg

Dobra vest je da možete preduzeti efikasne mere da značajno smanjite toksičnost vazduha koji udišete u zatvorenom prostoru. Kupovinom dobrog prečišćivača vazduha zaštitićete sebe i svoju porodicu od zagađenog vazduha.

Kada bolje shvatimo kakav vazduh udišemo, lakše ćemo izabrati sistem za prečišćavanje vazduha.
ZEPTER Therapy Air® iOn – vodeći petostepeni sistem za prečišćavanje vazduha, za čist i zdrav vazduh.

Zašto Therapy Air® iOn prečišćava vazduh u vašem domu/kancelariji bolje od svakog drugog sistema koji se može kupiti?
Zato što je baziran na PETOSTEPENOM SISTEMU FILTERA:

PETOSTEPENI SISTEM FILTERA je najbolje rešenje za vazduh koji udišete.

Mnogi sistemi za prečišćavanje filtriraju čestice u vazduhu. Neki eliminišu bakterije, a neki neprijatne mirise. Ali samo Therapy Air® iOn rešava problem sa svim zagađivačima u vazduhu u zatvorenom prostoru:
 
 1. ANTISTATIČKI FILTER: uklanja čestice prašine, buđ, dlake, perut i dlake od kućnih ljubimaca;

 2. ANTIBAKTERIJSKI FILTER: uklanja preostale sitne čestice prašine, bakterije veće od 1 mikrona, polen;

 3. HEPA FILTER: eliminiše najsitnije čestice prašine i duvanski dim, dok tiabendazol (organsko antibakterijsko jedinjenje) ubija bakterije, spore buđi i mikrobe, čime sprečava infekcije;

 4. ANTIALERGIJSKI FILTER: kombinacija srebra, apatita (mineral) i antibakterijskog sredstva, naročito efikasna protiv bakterije Legionella koja je posebno opasna za bebe. Filter sadrži ekstrakt lišća gingka bilobe, koji je veoma efikasan kod astme, plućnih oboljenja i problema sa cirkulacijom, kao i za eliminisanje uzročnika alergije, virusa gripa i bakterija;

 5. FILTER SA AKTIVNIM UGLJEM: eliminiše neprijatne mirise hrane, otrovnih gasova i ostale mirise, jer poseduje veliku moć upijanja.

Postavio: 7.2.2019. 10:39:07 Zepter International | sa 0 komentara
Lepota i Zdravlje
Podelite na:

Kolačići

Ovaj sajt koristi 'kolačiće', koji treba da naše prisustvo na internetu učine pogodnim, efikasnim i bezbednim za korisnika, na primer, da ubrzaju navigaciju na sajtu i izmere učestalost pregleda i ukupnu navigaciju. 'Kolačići' su male tekstualne datoteke koje se čuvaju u vašem računaru, kako biste mogli da optimalno koristite našu onlajn prodavnicu. Napominjemo da se neki 'kolačići' prenose sa našeg servera u vaš računar - to su 'kolačići sesije'. Ovi 'kolačići' se automatski brišu iz vašeg računara na kraju sesije pretraživanja Pravila oko 'kolačića'.