KAKVU VODU PIJETE?

BEZBEDNA? UGLAVNOM NIJE.

Voda iz gradskog vodovoda prečišćava se dodavanjem dezinfekcionih sredstava, kao što su hloridi i ostale hemikalije, koje na kraju dospevaju u naš organizam: arsen, olovo, kadmijum, fluorid ili bakterije, fermentirajuće supstance i virusi. „Prečišćena“ voda koja dolazi u naše domove često je puna jedinjenja gvožđa, zato što prolazi kroz stare, korodirane podzemne cevi, pa rđa dospeva u vodu koju pijemo i koristimo u domaćinstvu.

Usled dugotrajne izloženosti hemikalijama, dolazi do oštećenja kože, povećava se rizik od karcinoma, nastaju problemi sa cirkulatornim sistemom, bubrezima, visok krvni pritisak i ostali ozbiljni zdravstveni problemi.


DA LI JE FLAŠIRANA VODA KOJU PIJEMO BEZBEDNA? VEROVATNO NIJE.

Najveći problem predstavljaju flaše za vodu koje sadrže BPA (bisfenol A), otrovnu hemikaliju koja izaziva poremećaje u radu endokrinog sistema, jer utiče na normalni nivo hormona u našem organizmu. Čak i ako je materijal od koga su izrađene flaše bezbedan, zabrinjava činjenica da za ovu oblast ne postoje striktni zakonski propisi i da ne postoji obaveza da se navede izvor odakle potiče voda. Neke marke flaširane vode potiču sa savršeno čistih izvora, ali ogroman procenat takve vode potiče iz gradskog vodovoda.

Često se odlučujemo za flaširanu vodu, jer mislimo da nemamo drugog izbora. Ali, to je skupo i veoma nepraktično rešenje. Da bismo koristili flaširanu vodu za piće, potrebno je da nosimo stotine teških flaša do kuće, a kada se isprazne da ih bacamo i tako još više zagađujemo životnu sredinu.

I pored toga što je korišćenje flaširane vode nepraktično i predstavlja veliko ulaganje, ne možemo biti sasvim sigurni da je voda koju pijemo kvalitetna. Problem sa flaširanom vodom: Ona je 1900 puta skuplja od obične vode, Flaše su teške i nezgodne za nošenje, Samo jedna od pet flaša za vodu se reciklira, Proizvodnja flaširane vode je u mnogo manjoj meri zakonski regulisana nego proizvodnja vode u gradskom vodovodu. 

The manufacture, transport and recycling processes for plastic bottles have hugely negative effects on the environment.

Bottled water we drink

DA LI JE PREČIŠĆENA VODA KOJU PIJEMO BEZBEDNA? UGLAVNOM JESTE.

Danas se na tržištu nude razne vrste filtera, koji se razlikuju po kvalitetu, dizajnu, efikasnosti i ceni. Mnogi sistemi, iako skupi, ne poseduju potrebne ateste, kontrolu kvaliteta i bezbednosne karakteristike. Za njih ne postoje naučni podaci o efikasnosti prečišćavanja vode, pa predstavljaju istinsku opasnost po ljudsko zdravlje.

Prečišćena voda može biti najbolje, najzdravije i najjeftinije rešenje, ukoliko pronađete pravi sistem za prečišćavanje vode. Dvaput razmislite pre nego što popijete još jednu čašu vode – donesite pametnu odluku!

ZAŠTO JE REVERZNA OSMOZA NAJBOLJI NAČIN ZA PREČIŠĆAVANJE VODE?

Reverzna osmoza je tehnologija koja se koristi za uklanjanje zagađivača iz vode, kao što su nitrati, pesticidi, sulfati, fluorid, arsen, bakterije i lekovi, propuštanjem vode pod pritiskom kroz popupropustljivu membranu. Nečistoće se filtriraju propuštanjem vode pod pritiskom kroz RO membranu. Tako dobijamo vodu za piće čistog i prijatnog ukusa.

Filtered water we drink

NAJNOVIJE INFORMACIJE U MEDIJIMA NA TEMU ZAGAĐENOSTI VODE