Shopping cart icon
Banner BannerMobile
SKORO 8,8 MILIONA LJUDI PRERANO UMRE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA
Pročitaj objavu

SKORO 8,8 MILIONA LJUDI PRERANO UMRE ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA

Svako ljudsko biće na dnevnom nivou udahne 20.000 puta, a to je više od 11.000 litara zagađenog vazduha ili skoro 8 litara svakog minuta.

Zvuči možda alarmantno? I jeste upravo tako. Moramo svi da se ozbiljno zabrinemo. Dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu oštećuje svaki organ i svaku ćeliju u našem organizmu.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čak više od 92% ljudi u svetu živi na mestima gde je zagađenje vazduha veće od dozvoljenog.

Međutim, kompanija Zepter International uvek ima rešenje za dug i zdrav život.

 

Objavio: 11.7.2025. 12:27:16 by Zepter International | 0 komentara

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA SVEDOČE: ZAGAĐENOST VAZDUHA DANAS PODSTIČE NA KRIMINAL I NASILJE
Pročitaj objavu

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA SVEDOČE: ZAGAĐENOST VAZDUHA DANAS PODSTIČE NA KRIMINAL I NASILJE

Sve je više naučnih dokaza koji povezuju zagađenje vazduha, posebno čestice (PM2,5) i teške metale sa povećanom agresijom, kriminalnim ponašanjem i nasilnim incidentima.

Takvi rezultati možda na trenutak zvuče neverovatno, ali kada se malo bolje razmisli, sasvim je prirodno i predstavlja logičan sled stvari.

Ozbiljne svetske studije sugerišu važne 4 celine:

Objavio: 10.7.2025. 10:53:40 by Zepter International | 0 komentara

VAŽNA STUDIJA U NEMAČKOJ: FAST FOOD INDUSTRIJA OZBILJNO UTIČE NA ZDRAVLJE MOZGA
Pročitaj objavu

VAŽNA STUDIJA U NEMAČKOJ: FAST FOOD INDUSTRIJA OZBILJNO UTIČE NA ZDRAVLJE MOZGA

Studija sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, objavljena u publikaciji „Nature Metabolism“, otkrila je da samo pet uzastopnih dana ishrane fast food industrije može izazvati promene u mozgu slične onima koje se vide kod dugotrajne gojaznosti.

Nature Metabolism“ je poznati mesečnik, akademski žurnal koji objavljuje „Nature Portfolio“ od 2019. godine.

Istraživači su otkrili da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem masti i šećera, čak i na kratko, smanjuje osetljivost mozga na insulin, ključni faktor u kontroli apetita i kognitivnim funkcijama. Ove promene su obično povezane sa godinama metaboličke disfunkcije, te pokazuju koliko brzo tako veoma loš izbor u ishrani može uticati na zdravlje mozga.

Objavio: 10.7.2025. 10:35:30 by Zepter International | 0 komentara