Hajde da prođemo kroz tu fascinantnu istoriju i vidimo kako je nauka, korak po korak, dovela do najmoćnijeg oružja koje danas imamo: reverzne osmoze.
Filtriranje vode kroz istoriju
2000. godina p. n. e. i prvi tragovi filtriranja
U dolini Inda (današnji Pakistan i Indija) arheolozi su pronašli najstarije poznate bunare sa ugrađenim keramičkim filterima. Ljudi su već tada znali da prokuvavanje i filtriranje kroz pesak uklanja „nevidljive bolesti“.
500. godina p. n. e. i Hipokratov rukav
Otac medicine je zapisao: „Vodu treba prokuvati i filtrirati kroz platno jer mnoge bolesti potiču iz nje.“ On izmišlja „Hipokratov rukav“, platnenu vreću za filtriranje, koji se smatra prvim dokumentovanim medicinskim filterom u istoriji.
Srednji vek i pivo koje spasava živote
U Evropi od 9. do 15. veka voda iz reka i bunara bila je toliko zagađena fekalijama da je izazivala stalne epidemije dizenterije i kolere. Zato je pivo postalo osnovno piće, čak i za decu i monahe. Manastiri su imali sopstvene pivare jer je „tečni hleb“ bio sigurniji od svake dostupne vode.
1627. godina – Ser Fransis Bejkon
Prvi pokušaj desalinizacije (uklanjanja soli iz morske vode) filtriranjem kroz pesak. Iako ne uspeva, jedan od osnivača moderne nauke pokrenuo je naučnu radoznalost koja je donela ogromne pomake u narednom periodu.
1748. godina i Abe Nole
Francuski fizičar otkriva fenomen osmoze koji kaže da kada dve tečnosti različite koncentracije razdvoji polupropusna membrana, voda spontano prelazi ka jačoj koncentraciji. Ovo je kamen-temeljac svega što dolazi posle.
1950-ih – UCLA i Univerzitet Florida
Američki naučnici Sidni Loub i Srinivasa Surirađan razvijaju prvu praktičnu polimernu membranu od celuloznog acetata koja može da radi pod visokim pritiskom. Kada pritisak preokrenu (suprotno prirodnoj osmozi), voda počinje da teče iz prljave ka čistoj strani. Tako je rođena reverzna osmoza.
1965. godina i prva komercijalna RO postrojenja
Prvo postrojenje u Koalingi, Kalifornija, počinje da pretvara slanu vodu u pijaću. Danas 20.000 desalinizacionih postrojenja širom sveta koristi istu tehnologiju.
Danas – reverzna osmoza u vašoj kuhinji
Membrane su danas toliko napredne da propuštaju samo molekule vode i ništa veće od 0,0001 mikrometara (150–300 puta tanje od ljudske vlasi). To znači da zaustavljaju:
- sve teške metale (olovo, arsen, živa, kadmijum)
- nitrate i nitrite
- pesticide i herbicide
- lekove i hormone
- PFAS „večne hemikalije“
- bakterije i viruse
- mikroplastiku i nanoplastiku
Zašto vam je neophodan prečišćivač koji koristi reverznu osmozu?
U Srbiji, prema podacima Instituta Batut, preko 500.000 ljudi pije vodu sa povećanim arsenom. Mikroplastika je pronađena u 93 % flaširane vode i u 100 % uzoraka vodovodne vode u Beogradu (studija Univerziteta u Beogradu, 2023). Hlor i hloramini (koji se dodaju za dezinfekciju) stvaraju kancerogene trihalometane.
Rešenje ne treba da bude „dovoljno dobro“. Rešenje mora biti 99,99 % čistoća.
Dva šampiona reverzne osmoze kompanije Zepter
EdelWasser – kralj kompaktnih sistema
- 5-stepena filtracija sa RO membranom
- Idealno za domaćinstva
- Sa rezervoarom, uvek spremna voda
- Bez potrošnje električne energije
- 7-stepena direktna protočna reverzna osmoza (bez rezervoara = nema biofilma, nema sekundarne kontaminacije)
- Rekordni odnos čista/otpadna voda 2:1 (obični RO sistemi imaju 1:4 pa čak i 1:10)
- Kapacitet do 2.000 litara dnevno – dovoljno za veliku porodicu, restoran, ordinaciju
- Pametni LED ekran + zamena filtera za 30 sekundi bez alata
- Potrošnja struje kao obična sijalica (85 W)
Danas imamo nauku koja nam omogućava da u svojoj kuhinji imamo vodu čistiju nego u najskupljim flaširanim vodama na svetu i to za svega par dinara po litru. EdelWasser i AqueenaEvo predstavljaju uspostavljanje kontrole nad najosnovnijim. Nad vodom koju svaki dan pijemo i nad svojim zdravljem.